Nasze na wierzchu, czyli blaty drewniane do kuchni

Blat kuchenny ma przed sobą nie lada wyzwanie: musi być praktyczny i wyglądać zjawiskowo. Wiele się przy nim dzieje, a jednocześnie to on w dużej mierze decyduje o uroku i klimacie kuchni. Drewno jako surowiec genialny potrafi, z właściwą sobie klasą, sprostać tym antypodycznym wymaganiom. Decydując się na nie, zapraszasz do swej kuchni siłę naturalnego piękna: na swoich i drzewa warunkach.

Drewniany blat za sprawą swych atrybutów utożsamiany jest z elegancją i prestiżem. Udźwignie on każdą stylizację oraz obroni towarzystwo innych gładkich i jednolitych powierzchni, m.in. z kamienia, stali, szkła czy tworzywa sztucznego. Jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się zarówno w tradycyjnym, klasycznym wnętrzu, jak i w prostej, minimalistycznie zaprojektowanej kuchni. Równie świetnie odnajdzie się w nowoczesnym pomieszczeniu kuchennym, o śmiałym, nieoczywistym designie.

Szlachetna estetyka blatów drewnianych to jedna strona medalu, którego rewers stanowi ich odporność i wytrzymałość. Dobry blat kuchenny z drewna powinien być również niepodatny na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, a także niewrażliwy na wilgoć, parę wodną oraz wysoką temperaturę. Przymioty te warunkuje odpowiednia jakość i twardość surowca.

Do wyrobu blatów kuchennych najlepiej nadają się takie drzewa gatunków krajowych jak dąb, buk czy jesion oraz drzewa gatunków zagranicznych, a wśród nich: mahoń, iroko, ope,merbauteak. Ze względu na łatwe uleganie zarysowaniom jako surowca do produkcji blatów kuchennych nie poleca się drewna sosnowego i topolowego.

Decydując się na blaty drewniane do kuchni, wziąć trzeba pod uwagę to, że drewno jest materiałem reagującym na zmiany wilgotności powietrza: rozszerza się i kurczy w zależności od jej poziomu. Owo nieustające „stawanie się” blatu drewnianego, przeciwstawne „byciu” płyt z surowców sztucznych, należy uwzględnić przy jego docinaniu, otworowaniu i montażu.

Kupując blat drewniany do kuchni, staje się zwykle przed wyborem między litym drewnem i drewnem klejonym. Choć nazwa tego drugiego może nasuwać obawy o jego trwałość, to właśnie ono jest bardziej odporne na czynniki zewnętrzne i działanie czasu. Przewagą litego drewna są oczywiście walory estetyczne: jego naturalne usłojenie, drobne nierówności i inne cechy swoiste, któredodają kuchni rustykalnego charakteru. Po mechanicznie sprasowane blaty klejone, ze wspomnianych względów, chętniej sięgają amatorzy nowoczesnych aranżacji.

Niewątpliwą zaletą praktyczną drewna jako surowca na blaty kuchenne, prócz trwałości gwarantowanej przez gatunek drzewa i właściwą obróbkę, jest możliwość wielokrotnej jego odnowy. Polega ona na usunięciu zniszczonej warstwy drewna przy pomocy szlifierki lub papieru ściernego i ponownej jego impregnacji.

Mocnym argumentem za wyborem blatów drewnianych do kuchni jest również ich łatwość w obróbce. Umożliwia ona wycięcie z wybranego rodzaju drewna dowolnego kształtu i wymiaru blatu, a tym samym jego idealne dopasowanie do projektu kuchni.

Nasza pasja do drewna, doświadczenie zespołu, nowoczesne zaplecze technologiczne oraz wyselekcjonowane partie surowca pozwalają nam tworzyć wysokiej jakości drewniane blaty kuchenne: na żądany wymiar, z dowolnego rodzajudrewna, poddane wybranemu przez klienta rodzajowi obróbki. Zachęcamy do obejrzenia galerii naszych realizacji.

Zapraszamy do kontaktu!